Reunió per parlar de la Pastoral Obrera. Bisbat de Vic
Divendres dia 13 de desembre de 2019, al Casal Claret de Vic.
Hi assisteixen, autoconvocats: Pepe Rodado, Pratso, Ramon Porti, Lluis Blasco, Joan Vera i Xavier Badia


Ens hem reunit per veure si, en motiu del 25è. aniversari de la publicació del document “La Pastoral Obrera de tota l’Església”, a nivell del bisbat es podia prendre alguna iniciativa de cara a impulsar la presència del món del treball a l’església del nostre bisbat i/o trobar maneres concretes per compartir la realitat del treball i tota la seva problemàtica en la vida de les comunitats cristianes.
Després d’una llarga reflexió i discussió, en la que hem posat sobre la taula diferents elements, com poden ser:
- La realitat del món del treball és present en la vida de totes les persones, però en canvi moltes vegades la problemàtica laboral queda completament fora de la vida de les comunitats, parròquies i grups d’església (sous, condicions de treball, precarietat, pensions moltes vegades insuficients, atur en gent jove, mitjana edat o grans, dificultat d’accés al món laboral dels joves, pobresa també entre gent activa laboralment, etc.).
- La realitat i la problemàtica del món de treball és abordada actualment des de diferents àmbits que no es situen de forma tancada en el que anomenem Pastoral Obrera: Càrites, grups d’immigració, grups més informals... Entre altres raons, el món laboral ha sofert una transformació molt forta en els darrers anys. I segurament no és convenient dividir ni dispersar, sinó tot el contrari, aglutinar les realitats de la nostra església local que si bé modestes, realment existeixen. La nostra mirada hauria de ser des de la pastoral social, amb un objectiu de justícia social i d’inclusió.
- Fem també un repàs de les diferents realitats que són presents a cada un de les unitats geogràfiques en què es divideix el bisbat de Vic. I també recordem quines activitats es van portar a terme com a Pastoral Obrera al bisbat de Vic en el temps en que en Josep Escós ho va impulsar.
Finalment, apuntem algunes possibles línies de treball, que no són incompatibles entre sí, de cara aglutinar les diferents realitats presents al bisbat i a impulsar la seva coordinació des d’una perspectiva integradora.
1. Donar impuls al bisbat al treball que està portant a terme La Plataforma de grups d’Església pel treball decent, integrada per Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Càritas, Mans Unides, ASCA (Associació Solidària Contra l'Atur), URC (Unió de Religiosos i Religioses de Catalunya), SEDASE (Seminari de Doctrina i Acció Social de l'Església), Secretariat diocesà de Pastoral Obrera, ACO, JOC, GOAC i MIJAC) i la Delegació de Pastoral Social.
Activitats pel treball decent, el treball de cures, el treball i pobresa...


2. Organitzar alguna activitat en relació a la problemàtica del món de treball i que s’hi pugin implicar els diferents grups del bisbat que ho volguessin. Per a això, cal contactar amb cada un d’aquests grups i elaborar alguna proposta, i alhora, rebre les propostes que es facin des dels grups.


3. Participar com a grups sinodals en el sínode convovat pel sr. bisbe, i compartir les reflexions sobre la problemàtica del món de treball, la pobresa, la immigració, la inclusió social, les presons, etc. a través d’una eina informàtica que servís com a instrument de coordinació dels diferents grups del bisbat que hi vulguessin participar.


Som conscients de la realitat modesta al nostre bisbat. Però també tenim molt present que qualsevol treball de cara a la coordinació dels diferents grups i l’impuls integrador de la nostra fe amb la realitat de la nostra vida, i també, evidentment, de la nostra realitat del món del treball, és fer església, és viure la nostra fe en la comunitat. És, en definitiva, donar impuls a la tasca evangelitzadora de l’església.


Vic, divendres 13 de desembre de 2019